Hoe gebruik je een wandelstok

Een wandelstok wordt vooral gebruikt als ondersteuning bij het lopen. Een wandelstok is een effectief hulpmiddel dat steun en veiligheid biedt aan mensen die minder goed ter been zijn. Gebruik je voor het eerst een nieuwe loophulp? Dan moet je daar waarschijnlijk even aan wennen. Onze tips kunnen u wellicht helpen om de eerste stap te zetten.

Waarom gebruik je een wandelstok

Er zijn diverse redenen om een wandelstok te gebruiken. Ouderdom is niet de enige reden om een wandelstok te gaan gebruiken. Soms is het voor tijdelijke aard, denk dan aan een tijdelijk revalidatieproces om te herstellen van blessure of operatie. Dit komt zowel bij oudere als bij jongere mensen voor.

Zowel bij het achteruitgaan van spierkracht in uw benen als revalidatie of herstel is bewegen zeer belangrijk. Om te blijven bewegen is lopen vaak aan te raden, en daarvoor is een loophulp in sommige gevallen onmisbaar. In dat geval gebruikt u beter een wandelstok.

Voordelen van een wandelstok:

  • het ondersteunt bij het lopen, waardoor langere afstanden kunnen worden gelopen
  • geeft meer (zelf)vertrouwen om weer meer naar buiten te gaan
  • knieĆ«n en enkels worden ontlast
  • het gebruik van een loophulp kan pijn verlichten
  • wandelstokken voorkomt valangst, en geeft steun bij staan en bewegen

Een wandelstok is bedoeld om ca 25% van uw lichaamsgewicht te ondersteunen. Soms is het gebruik van een wandelstok niet voldoende. In dat geval kunt u beter een rollator of looprek gebruiken. Bij twijfel overlegt u vooraf beter eerst even met uw arts of fysiotherapeut wat voor u de beste oplossing kan zijn.

Wandelen met een wandelstok

Het kan er heel natuurlijk en eenvoudig uitzien, maar toch zijn er wel een paar dingen die u moet weten voor u op pad kunt met uw wandelstok. Om te zorgen dat het gebruik van een stok zo effectief mogelijk is:

  • Bepaal de juiste hoogte van uw wandelstok.
    Het verkeerd instellen van de hoogte kan blessures geven aan uw rug, pols en andere been dat niet ondersteund wordt. Lees daarvoor de juiste hoogte van uw wandelstok.
  • Zorg dat alles aan uw wandelstok vast zit.
    Voorkom loszittende delen zoals handvat, rubber dop onderaan en andere mogelijke zaken. Een stevige wandelstok is de basis.
  • Houd de stok aan de kant van uw ”goede” been.
    In begin zult u de stok aan de kant van uw slechte been willen houden, dat moet niet. Leer uzelf aan om de stok direct aan de kant van uw goede been te nemen.
  • Beweeg zo natuurlijk mogelijk.
    Dat betekent dat u bij het stappen van uw linkerbeen, gelijk uw rechterarm naar voren doet. Als u de stok in uw rechterarm houdt, zet u deze gelijk met uw linkerbeen op de grond, waarbij u het gewicht zoveel mogelijk op de stok laat rusten in plaats van op uw been. Zo wordt u linkerbeen het beste ondersteunt, en zo blijft u op een natuurlijke manier bewegen.
  • Begin voorzichtig en wen aan de stok
    Hardlopers zijn doodlopers, is een bekend gezegde dat volledig op zn plek is. Uw handen, benen, schouders moeten wennen aan deze manier van lopen, en probeer niet direct alles over te belasten. Dit voorkomt blessures aan schouders en andere gewrichten. Stapje voor stapje went u beter aan uw nieuwe lopen, en uiteindelijk is het doel om zo lang mogelijk te kunnen lopen. Dat leert u door alles goed te laten wennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *